– De Duyfken

Avontuur sleept De Duyfken Er bestaan nog oudere schepen…

In 2002 speelde de Avontuur een prominente rol bij twee gebeurtenissen die te maken
hadden met de roemruchte historie van Hoorn als havenstad

In mei bleek de replica “De Duyfken” een te grote diepgang te hebben voor de haven van Hoorn. De hulp van de Avontuur werd ingeroepen om het schip, dat in het zicht van de haven gestrand was, los te trekken.

Later dat jaar werden de restanten van een vijftiende-eeuws schip vlak voor de kust van Hoorn gevonden. Duikers hebben het wrak onderzocht en een aantal belangwekkende restanten geborgen. Daarbij werd de Avontuur gebruikt duikplatform, waar van af de duikers ondersteund werden bij hun tocht naar de bodem en terug. Lees meer >>

Kortom twee gedenkwaardige momenten in de historie van De Avontuur.

De bemanning van de Avontuur en de schipper van de DuyfkenDe Avontuur actief in het VOC-herdenkingsjaar 2002

Uit: het Noordhollands Dagblad

“De Duyfken, de replica van het gelijknamige VOC-schip is 23 mei verwelkomd in de haven van Hoorn. Die historische ‘thuiskomst’ duurde iets langer dan gepland, omdat het statige houten schip door de forse diepgang bijna aan de grond liep.

De binnenkomst van de driemaster trok veel bekijks. Tal van Hoornaars en toeristen vergaapten zich vanaf de waterkant aan de aanblik van dit varende VOC-verleden… De Duyfken voer op eigen (motor) kracht voorbij de strekdam en het Licht. Daarna werd de geringe afstand richting Het Houten Hoofd en de sluis plotseling een slingerende martelgang. In het zicht van de haven liep De Duyfken bijna vast op de modderige bodem: het schip steekt 2.80 meter diep en dat is naar hedendaagse maatstaven diep, erg diep. Gelukkig bracht de sleepboot De Avontuur uitkomst. Vandaar dat er na enig wachten toch applaus van de kant klonk, aangevuld met het geklik van vele camera’s.”

Dit tafereel zou zich ook 13 juni weer afspelen. Gelukkig lag De Avontuur toen en de keren daarna paraat en kon het zijn diensten als sleep- en stuurboot wederom uitstekend bewijzen.

Meer informatie op de site van de Duyfken >>